Har debatterat flera gånger nu. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Skatter och dödshjälp i partiledardebatt

Statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin möttes i går kväll i en debatt, som till stora delar handlade om jobben och skatterna, men också om dödshjälp.

En nyhet var att Mona Sahlin gjorde klart att hon tycker att den 31-åriga kvinna som vårdas i respirator som bett om att få avsluta sitt liv ska få tillåtelse till det av Socialstyrelsen.

– Aktiv dödshjälp vill jag inte se inom svensk sjukvård. Att tacka nej till behandling har man rätt till. Den här kvinnan kan inte själv avsluta behandlingen och vill ha hjälp och det är det som Socialstyrelsen nu mycket skyndsamt ska ta ställning till, sa Mona Sahlin.

Tycker du att hon ska få den hjälpen?

– Ja, det tycker jag, sa Mona Sahlin.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ville inte gå lika långt.

– Vi ska vara aktsamma med att gå på tvärs med hela sjukvårdens idé om att vi ska upprätthålla liv. Sedan ska vi också akta oss för att få politiska ledare, som tror att de står och drar gränser mellan liv och död, sa Fredrik Reinfeldt.

Men större delen av partiledardebatten i TV4 handlade om jobben och skatterna. Båda sidor gav löften till pensionärerna om sänkta skatter.

Mona Sahlin menade att höginkomsttagare, som hon själv och Fredrik Reinfeldt, har fått de största skattesänkningarna.

– Vi har fått omkring 40 000 kronor på ett år. Men pensionärerna har fått sin skatt höjd jämfört med löntagare, sa Mona Sahlin.

– Men pensionärerna har fått sänkt skatt vid två tillfällen. Det skedde aldrig när du var med och påverkade. Vi har sänkt skatt för vanligt folk. Och jag kan ge ett vallöfte här. Jag kommer inte att höja några skatter för kvinnor som jobbar. Jag undrar om Mona Sahlin kan ge samma löfte, sa Fredrik Reinfeldt.

– Jag kan lova landets pensionärer att jag inte ser dem som bidragstagare, utan jag ser dem som en grupp som har jobbat och att man ska beskatta pension på samma sätt som lön, sa Fredrik Reinfeldt.

I går visade en undersökning som Sifo gjort för Sveriges Radio att miljön är en av valets viktigaste frågor för väljarna. Och nästan varannan väljare tycker att Miljöpartiet har den bästa politiken i miljö och klimatfrågor. Det är alltså Miljöpartiet som drar en stor del av miljöpolitiken inom det rödgröna blocket.

Här ville Fredrik Reinfeldt ha besked från Mona Sahlin, om var socialdemokraterna står i miljöpolitiken, och visa på den splittring som han menar finns inom oppositionen.

– Låt oss höra lite om Miljöpartiets skatteförslag. 16 miljarder kronor i höjd bensinskatt. Det är möjligen enkelt att föreslå en sådan politik när man rör sig i Stockholms innerstad. Men vi som ser till förutsättningar för jobb och trygghet i hela landet, undrar lite grann. Var står Mona Sahlin och socialdemokratin med denna skattechock som Miljöpartiet förbereder? Avfärdar du den eller tänker du stödja den, undrade Fredrik Reinfeldt.

– Sagt av en person som har sänkt skatterna på lånade pengar, mest för de som tjänar mycket. Vart tog Miljö-Fredrik Reinfeldt vägen? Står du här och säger att inga höjningar av koldioxidskatten kommer att ske. Är det ett ansvarsfullt besked, undrade i sin tur Mona Sahlin.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista