Delvis nytt tonfall från Obama.

Barack Obama skärper tonen mot Kuba

USA:s president Barack Obama har i sina starkaste ordalag hittills kritiserat Kubas hantering av  mänskliga rättigheter. Han kräver bland annat att alla politiska fångar släpps.

Det är i ett skriftligt uttalande som president Obama nu skärper det amerikanska tonläget mot Kuba.

I början av sitt presidentskap var det en tydlig målsättning från Obama att försöka förbättra de amerikansk-kubanska relationerna. Han vidtog vissa åtgärder, som till exempel att det blivit lättare för kubanska familjer i USA att besöka släktingar på Kuba och genomförde vissa lättnader i det 47 år gamla handelsembargot.

Men allt eftersom tiden har gått har förhoppningarna om förbättrade relationer minskat och de som kritiserat Obama för hans utsträcka hand mot Kuba har konstaterat att han fått väldigt lite tillbaka för sina försök.

Nu säger den amerikanske presidenten i sitt uttalande att istället för att se möjligheterna i att starta en ny era, så fortsätter de kubanska myndigheterna att svara det kubanska folkets strävanden med en knuten näve.

Obama skriver vidare att myndigheterna ökat angreppen mot de kubaner som vågar kritisera regimen och ge röst åt kubanernas längtan. Han nämner bland annat fallet med den fängslade regimkritikern Orlando Zapata Tamayo som dog efter en hungerstrejk i slutet av februari i år.

Efter den händelsen inledde andra oppositionella demonstrationer som dock slogs ner av regeringen på Kuba vilket lett till internationella protester.

Obama säger dock också i sitt uttalande bland annat att han tänker fortsätta stödja det kubanska folkets enkla önskan att fritt kunna få avgöra sin framtid.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".