Grundstötning troligen bakom fartygsolycka

Lotsen som överlevde olyckan med lastfartyget Rocknes i Norge säger att fartyget antagligen gick på grund. På måndagen startade sjöförklaringen som innebär att överlevande och myndigheter hörs inför en domstol.

Starkt påverkad av den svåra olyckan och med långa pauser om minutrarna före haveriet i Vattleströmmen utanför Bergen. Han är den ende överlevande som fanns i styrhytten när fartyget fick slagsida och gick helt runt.


Kaptenen saknas
Vi kände att det skakade till tre gånger sedan började fartyget att kränga sa lotsen på måndagen. Enligt lotsen sa den norske kaptenen att fartyget antagligen gått på grund och att stenlasten ombord förskjutits. Kaptenen är en av dem som saknas efter olyckan.


Ringde till frun
Det 160 meter långa lastfartyget gick runt på några sekunder. Lotsen lyckades rädda sitt eget liv genom att klättra upp mot den högsta punkten, sedan klamrade han sig fast vid kölen. Därifrån ringde han på sin mobiltelefon till sin fru, sedan ringde han till en kollega. En helikopter plockade sedan upp lotsen.


Tolv personer kunde räddas, arton omkom i olyckan. Flera olika uppgifter tyder på att fartyget gick på grund, ett grund som vissa myndigheter ska känna till, men som inte finns markerat på sjökortet. Det är ännu inte klart om någon kommer att stællas infør rætta
som ansvarig för olyckan.


Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista