Har fått ta emot hot.
Sjukförsäkringsreformen

Demokrater hotas efter omröstning

Flera demokratiska kongressledamöter i USA har blivit utsatta för allvarliga hot efter att ha röstat för den stora sjukförsäkringsreformen i söndags kväll.

Vissa har fått sina lokala politiska kontor vandaliserade, medan andra fått motta dödshot via telefon. Både lokal och den federala polisen har nu kopplats in på fallen.

"Det finns miljoner människor i landet som vill dig ont."

Det här hotet lämnades på en telefonsvarare tillhörande den demokratiske representanthusledamoten Bart Stupak och spelades in efter att Stupak till slut bestämt sig för att rösta ja till sjukvårdsförsäkringsreformen.

Kvinnan som talar in meddelandet säger att alla onda tankar som folk nu tänker om Stupak kommer att gå i uppfyllelse, något som är väldigt dåligt för honom.

Stupak och en handfull andra demokratiska abortmotståndares ja-röster var avgörande för att demokraterna och president Obama kunde räkna in sin stora inrikespolitiska seger och efter att ha mottagit ett åtskilliga sådana här hot valde Stupak att offentliggöra några av dem.

Och han är inte den ende demokratiske kongressledamoten om blivit hotad på sistone. En kongressledamot i delstaten New York fick fönstren på sitt lokala kontor krossat i helgen och i Virginia blev gasledningen kapat till ett hus som till hör brodern till en kongressledamot som också till slut röstade ja till reformen.

De demokratiska ledarna i kongressen säger att tiotal av deras ledamöter rapporterar att de fått ta emot allvarliga hot och man gör bedömningen att de går att koppla ihop med reformen eftersom hoten inkommit under de senaste dagarna.

Kongressens egna polis och den federala polisen FBI är nu inkopplade på fallen. Tonläget från kritikerna till sjukvårdförsäkringsreformen har varit väldigt högt och republikanernas ledare i representanthuset John Boehner säger i ett skriftligt uttalandet att även om många amerikaner nu är arga över reformen så är hot och våld oacceptabelt.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".