Dålig ekonomi för svenska lantbruk

De svenska lantbruken går sämre ekonomiskt än på länge. Orsaken är bland annat att bönderna får allt mindre betalt för mjölk och kött. Det framgår av en rapport från LRF Konsult som presenterades på måndagen. På Lantbrukarnas Riksförbund varnar man nu för en allt snabbare utslagning av gårdar om inget görs.

–Ja det är ju inte så att man måste hålla på med lantbruk bara för att man alltid har gjort det. Finns det ingen lönsamhet så går det inte att hålla på längre. Jag har varit mjölkbonde i snart 20 år, men jag tycker nog att det mest pressande lönsamhetsläget under de här åren, är just nu. Det säger Ulf Magnusson som driver en gård med 50 kor i Reftele i Småland.


Optimismen borta
I början av 2000-talet ökade optimismen bland lantbrukarna, men de senaste två åren tycks något ha hänt.


LRF konsult som gått igenom nästan 3000 gårdars ekonomi ser sjunkande lönsamhet på alla områden, som växtodling, mjölk och kött. Det innebär att utrymmet för investeringar har minskat och många lantbrukare kan inte längre ta ut tillräcklig lön. Många funderar över framtiden.


De senaste åren har priserna som bönderna får ut för sina varor sjunkit, bland annat beroende på dollarraset, men också utländsk konkurrens, samtidigt har svenska lantbrukare högre skatter på till exempel diesel och handelsgödseln än vad grannländerna har.


Minskad produktion
Det är bland annat de höga skatterna som LRF konsult menar nu slår igenom. Både produktionen av nötkött och mjölk har nu också börjat minska i Sverige, och allt fler gårdar lägger ner.


LRF kräver nu att regeringen ser över skatter och kostnader och framför allt att den svenska tillämpningen av EU:s nya jordbrukspolitik som just nu pågår, anpassas så att pengarna så långt som möjligt går till den som verkligen producerar. Ulf Magnusson i Reftele är besviken på regeringens stöd så här långt.


–Hade jordbruksministern någon gått ut och sagt att svenska livsmedel och svensk livsmedelsproduktion är väldigt viktig, så hade det stimulerat oss oerhört. Men nu känns det som vi är en belastning för samhället ibland, säger Ulf Magnsson


Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se