Socialdemokratiska valarbetare dömda för valfusk

De två socialdemokratiska valarbetare som åtalts för valfusk i samband med ett möte på ett äldreboende i Stockholm inför valet 2002, dömdes på måndagen till dagsböter för otillbörligt verkande vid röstning.

Det var ett par veckor för valet 2002 som de båda valarbetarna, 57 och 59 år gamla, kom till äldreboendet i Hässelby i västra Stockholm.


De kom dit för att hålla ett socialdemokratiskt valmöte, men det slutade med att de på ett felaktigt sätt hjälpte ett tiotal av de boende att rösta genom att agera bud.


Röstning utlovad
Valarbetarna var själva tveksamma till om det verkligen gick att rösta, men har sagt att de kände sig pressade av situationen och att flera av de gamla på mötet insisterade på att få rösta, sedan en 84-kvinna och partikamrat, som bodde på äldreboendet, hade utlovat röstning.
 
Stockholms tingsrätt tar ingen hänsyn till de förklaringarna, utan drar slutsatsen att valarbetarna ”velat gå händelserna i förväg och medvetet tagit en chans att på ett lagstridigt sätt säkerställa socialdemokratiska röster till 2002 års val”.


Domen är på  75 dagsböter.


Oppositionen kräver åtgärder
Den borgerliga oppositionen i Stockholm har reagerat snabbt på domen.


Moderaterna har bjudit in alla andra partier till sitt kansli för att diskutera åtgärder mot valfusk och folkpartiet kräver att de så kallade valfuskarna utesluts.
 
Tomas Rudin är kommunsekreterare för socialdemokraterna i Stockholm. För att  förhindra händelser som den i Hässelby, säger han att man ska utbilda valarbetarna bättre.


–Det är massor av valarbetare som är ute och håller valmöten inför ett val. Vi försöker hålla utbildningar, så många som möjligt, och vi försöker nå ut med information till så många som möjligt. Jag tror att vi brustit i våra rutiner och inte varit tillräckligt duktiga. Vi måste bli bättre på att utbilda valarbetarna, säger Tomas Rudin, kommunsekreterare för socialdemokraterna i Stockholm.Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se