S-ledningen i Sörmlands landsting avgår

Den socialdemokratiska ledningen för landstinget i Sörmland beslutade på måndagen att avgå. Orsaken är att den inte får igenom sina omdiskuterade besparingar, eftersom oppositionspartierna vände sig mot ledningen och landstingstyrelsens socialdemokratiske ordförande Alf Egnerfors.

–Skälet till att vi kom fram till ställningstagandet var att den vändning som de samlade oppositionspartiernas hantering utav strukturfrågan tog på måndagsmorgonen var ett så kraftigt underkännande av vårt sätt att hantera frågan hitintills att vi bedömde att vi inte hade möjlighet att fortsätta att i minoritet leda landstinget, säger Alf Egnerfors.


Hur känns det här för dig själv, du har suttit många år som landstingsstyrelsens ordförande?


–Det är klart att det känns och det är ett nederlag i så måtto att vi från socialdemokratiska sidan inte har haft framgång i att leda det här nu när vi fick en samlad opposition emot oss, säger han.


–Men det hör till spelets regler att demokratin ska ha sin gång och nu har vi fått en majoritet emot oss i en avgörande fråga. Då får vi väl vidta diskussioner om vad som ska ske efter det att vi har sagt att vi ställer platserna till förfogande, säger landstingsstyrelsens ordförande Alf Egnerfors (s).


Per Thyrén
per.thyren@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".