Regeringens förslag har väckt kritik. Foto: Mircea Opris/Scanpix.

Ensamma flyktingbarn kan skickas hem

Regeringen vill att ensamma flyktingbarn som kommer till Sverige och söker asyl ska kunna skickas tillbaka till sina hemländer för att bo på speciella barnhem som bekostas av Sverige.

Syftet med det nya förslaget är att underlätta att barnet återförenas med sina föräldrar, säger migrationsminister Tobias Billström.

 – För mig är det väldigt tydligt: barn med asylskäl ska få en fristad i Sverige. Det råder det ingen tvekan om. Barn utan asylskäl kan tas om hand lika bra, på omsorgscentra i sina hemländer. Och barn utan asylskäl ska få hjälp att hitta sina anhöriga, men det finns ingen anledning till att den eftersökningen ska göras från Sverige. 

Förslaget innebär att barn ska vistas på barnhem i sina hemländer för att det ska underlätta för barnen i väntan på en förening med sina föräldrar. Barn som exempelvis kommer från Afghanistan, Irak eller Somalia. 

Det skulle betyda att en del barn som i dag får stanna i Sverige, bara för att de inte har någon som kan ta hand om dem, kan komma att avvisas till hemlandet. Förra året kom 2 250 ensamma flyktingbarn till Sverige.

– I dag får en del minderåriga som kommer till Sverige uppehållstillstånd enbart på grund av att det saknas ett organiserat mottagande i deras respektive hemland. Hade den här personen varit över 18 år hade han eller hon inte fått uppehållstillstånd, utan avslag.

– Det leder oss till slutsatsen att om det enda skälet till att man får stanna i Sverige är att man är ensamkommande minderårig, och att svenska myndigheter inte kan hitta barnets anhöriga, man är alltså varken hotad eller förföljd i sitt hemland, utan det är bara det här skälet att man är ensamkommande, då är det kanske bättre att bo på ett boende, ett omsorgscentra i sitt hemland, medan insatser görs för att hitta föräldrarna eller andra anhöriga, säger Tobias Billström.

Men förslaget väcker kritik från bland annat Rädda Barnen. 

– Vi ställer oss väldigt frågande till att barnen ska skickas till de här länderna i väntan på att man ska försöka hitta deras föräldrar. Vi tycker att de resurserna istället kan läggas på att man, medan barnen är i Sverige, utreder var det finns föräldrar eller eventuell familj, säger Jessica Carlsson, handläggare på Rädda Barnen.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista