Vd Christian Clausen får antagligen bonus även i framtiden. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Nordeachefer får troligen behålla bonus

Allt tyder nu på att det blir Nordeas styrelse som går segrande ur bonusbråket med storägaren svenska staten på dagens bolagsstämma.

Statens förslag om att slopa rörliga ersättningar till bankens högsta chefer har inte fått gehör bland övriga aktieägare.

Toppcheferna i storbanken Nordea behåller sina bonusar. Den bedömningen gör finansdepartementet i dag inför bankens bolagsstämma.

Enligt pressekreterare Mia Widell har man inte fått några signaler om att övriga aktieägare kommer rösta på statens förslag om ett bonusstopp i banken.

Istället lutar det nu åt att det blir Nordeas styrelse som går segrande ur bonusbråket med sitt förslag där styrelse och ledning även framöver ska kunna få en rörlig ersättning på upp till 35 procent av den fasta lönen.

Svenska staten, som äger 20 procent av aktierna i Nordea, försökte redan i fjol få igenom ett bonusstopp, men eftersom förslaget då presenterades först på själva bolagstämman fick det mindre än 1 procent av aktieägarnas röster.

Trots att finansdepartementet i år lagt ner betydligt mycket mer tid på att förankra sitt förslag finns det alltså lite som tyder på att det kommer få fler röster i år.

Christina Zander
christina.zander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista