Wallström kritisk till EU-skeptiker som kandiderar till parlamentet

Sveriges EU-kommissionär, socialdemokraten Margot Wallström, förstår inte varför socialdemokrater som inte gillar EU-samarbetet ska stå på listorna som kandidater till en plats i EU-parlamentet. Hon tycker också att de EU-kritiska socialdemokrater som, under ledning av Sören Wibe, planerar att bilda en egen förening ska akta sig för att splittra partiet.

– Det har de all rätt att göra naturligtvis, men man ska akta sig så att man inte splittrar partiet i onödan. Man ska vara rädd om partiet och hellre se hur man kan brygga över. Jag tror att chansen eller risken är stor att det också bildas en annan fraktion, en annan förening som vill verka för EMU-medlemskap och en närmare knytning till EU, säger Margot Wallström.


Den socialdemokratiska ledningen vill ge bilden av ett parti som efter det klara beskedet i EMU-folkomröstningen nu går vidare, lägger striderna bakom sig och arbetar gemensamt. Margot Wallström tycker inte att det är så enkelt.


– Det märks väl av att Sören Wibe och andra, utan att ta steget till att bilda ett nytt parti, försöker organisera de som är kritiska i partiet. Nej, så enkelt är det nog inte. Men det här är väl ett tecken på att det kan bli jobbigare än så, säger hon.


Om man ser på listorna inför valet till EU-parlamentet, så kommer EU-kritiska socialdemokrater väldigt långt ner på listan. Vad tycker du om en sådant upplägg? 


– Jag ska säga dig väldigt ärligt att jag har aldrig förstått varför man ska sätta de som inte ens tror på idén, som inte ens tror på EU-samarbetet, som kandidater till att jobba aktivt i parlamentet. Jag tror inte att det är platsen för dem. Där vill man väl se resultat och ha de som tror på hela den idén. Jag förstår inte hur de personligen kan ställa upp på det över huvud taget, säger Margot Wallström.


Vad ska de socialdemokrater göra som vill ha ett annat resultat i EU än vad majoriteten önskar?


– De får väl jobba i politiken och i de olika kanaler som finns redan i dag. Självklart. Det finns kanaler för dem också, men är det så att det är de vi ska sätta där, som inte ens tror på själva idén, tror vi att de kan göra det bästa jobbet där, frågar sig Margot Wallström.


Så slutsatsen är att om partiet är för EU så ska det bara vara EU-positiva på listan?


– Nej, det väljer medlemmarna naturligtvis, vilka som ska nomineras. Men det är min alldeles personliga uppfattning. Jag kan inte förstå hur någon ens orkar att vara där om man inte tror på idén. Varför ska man sitta och låta sig betalas av EU-parlamentet och göra ett jobb som man över huvud taget inte tycker är rätt?


Inger Arenander
inger.arenander@sr.se