Rättssäkerhet och demokrati får Rwanda att gå vidare efter folkmord

Ekonomisk utveckling och att döma de skyldiga. Det är Rwandas president Paul Kagames svar på hur man stoppar ett folkmord. Han är en av gästerna på den internationella konferensen mot folkmord som pågår i Stockholm.

– Vi har koncentrerat oss på att döma de skyldiga och även gjort mycket klart att eventuella förbrytare kommer att ställas till svars också i framtiden, säger Paul Kagame, president för ett av de länder som har drabbats värst av folkmord, Rwanda.


Risken liten för nytt folkmord
Kagame ledde rebellerna som efter tre månader satte stopp för folkmordet medan omvärlden inte ville ingripa.


Men i dag har Rwanda gått vidare, menar president Kagame. Enligt honom är risken liten för ett nytt folkmord i Rwanda, trots upprepade massakrer av tutsier i olika skeden av landets historia.


– Vi tänker annorlunda i dag, vi måste se vårt land som en nation där alla olika grupper har samma rättigheter, alla olika grupper, säger Kagame.


Rättssäkerhet, demokrati och ekonomisk utveckling
Inte en enda gång under intervjun använder han begreppen hutuer och tutsier, den indelning i folkgrupper som skapat så mycket hat i Rwanda.


Vi håller fortfarande på och lägger grunden till ett land där ett folkmord inte kan inträffa igen, genom rättssäkerhet, demokrati och inte minst ekonomisk utveckling, säger han.


Människor i Rwanda måste koncentrera sig på det som är viktigt, nämligen att förbättra levnadsstandarden för vårt folk, säger Kagame, som menar att fattigdomen i landet var ett skäl till att extremistgrupperna i landet med sin propaganda lyckades få folk att mörda sina nästa.


President i sju år
Men trots det enorma arbete Rwanda de senaste tio åren har lagt ner för att komma förbi sin tragiska historia, finns det också kritik.


Presidentvalet i höstas ifrågasattes av internationella observatörer, ett val där Kagame fick 95 procent av alla röster. Efter tio år vid makten på andra poster ska han nu vara president i sju år framåt.


Han tycker inte att det är ett problem att afrikanska ledare tenderar att ha svårt att lämna ifrån sig makten.


– Det kan bara dömas av hur ledarna styr, säger Rwandas president Paul Kagame.


Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se