Arméinspektör Berndt Grundevik. Foto: Lars Schröder /TT /Scanpix.
Dödsskjutningarna i Afghanistan

"Ensam gärningsman dödade soldaterna"

Enligt Försvarsmaktens egen utredning var det en enda gärningsman vid dödsskjutningen i Afghanistan den 7 februari i år, men man kan inte utesluta att det har funnits vådaskott med i bilden.

I dag redovisar Försvarsmakten delar ur sin egen utredning av dödsskjutningarna i Afghanistan den 7 februari i år. Arméinspektör Berndt Grundevik säger att dödsskjutningen var att likna vid en ren avrättning.

– Försvarsmaktens uppfattning är att soldaterna dödades av en enda gärningsman, säger Berndt Grundevik.

Vidare säger han att man inte kan utesluta att det finns vådaskott med i bilden, men Berndt Grundevik vill inte kommentera saken mer än så.

Grundevik redögör för händelseförloppet. Plutonchefen hade beslutat att genomföra ett besök vid byn Gorgih Teppa. Fyra personer som tillhörde vägpolisen fanns vid checkpointen, dessutom fanns en femte man där, klädd i lånad polisuniform och beväpnad med en PKM kulspruta. 

Han hade utöver detta en AK47 på ryggen, som han bar under jackan. Detta skulle senare visa sig vara gärningsmannen.

Gärningsmannen ska plötsligt ha öppnat eld från fem meters avstånd och de svenska soldaterna samt den lokalanställda tolken hade ingen chans att försvara sig.

Svenskarna öppnade eld mot gärningsmannen som föll, men han reste sig upp igen och sprang längs långsidan mot checkpointen. Till sist lyckades dock de svenska soldaterna bekämpa gärningsmannen. Något som kan ha hindrat en massaker, enligt Berndt Grundevik.

Innan gärningsmannen öppnade eld försvann den ställföreträdande polischefen, som fortfarande är efterspanad av afghanska myndigheter.

Försvarsmakten har blivit kristiserad för att det har tagit så lång tid för utrustningen som soldaterna använde vid dödsskjutningen att komma till Sverige.

– Anledningen till att det har tagit lång tid att få hit utrustningen är att vi inte varit säkra på vem som haft ansvaret över detta, säger Berndt Grundevik.

– Förvarsmaktens egna rutiner och samarbetet med polis inte har varit tillräckligt utvecklade, men arbete har inletts för att lösa det problemet, säger han vidare.

Julia Milder
julia.milder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".