Åklagare utreder mutmisstankar mot fastighetsföretag

Misstankarna om att anställda vid fastighetsföretaget Svenska Bostäder i Stockholm tagit emot mutor blir nu ett fall för åklagare. Efter Ekots avslöjanden i somras, om att tjänstemän på stora fastighetsföretag har tagit emot svarta pengar i utbyte mot hyreskontrakt på attraktiva affärslokaler, inleds en förundersökning.

I somras kunde Ekot berätta om flera fall där affärsidkare betalat 100 000-tals kronor under bordet för attraktiva hyreskontrakt i nybyggda köpcentra och bostadsområden i Stockholm.


Mellanchefer och konsulter fick svarta pengar
Dokument och vittnesuppgifter pekade mot att de svarta pengarna i flera fall hamnade i fickorna på mellanchefer och inhyrda konsulter som ansvarade för uthyrningen.


Genom att muta tjänstemän köpte sig även den som fick hyra lokalen fri från all form av kontroll från fastighetsägarens sida.


Kista Galleria och Hammarby Sjöstad
Det är enheten för korruptionsbrott vid Stockholms åklagarmyndighet som nu intresserar sig för ett antal fall i Kista Galleria utanför Stockholm och i bostadsområdet Hammarby Sjöstad.


Förhör har redan hållits med anställda vid Svenska Bostäder, Sveriges största fastighetsbolag, som i samband med Ekots rapportering polisanmälde uppgifterna och även stängde av en anställd med ansvar för uthyrningen av lokaler i Hammarby Sjöstad.


Flera av näringsidkarna där har uppgivit att de under år 2002 betalat 100 000-tals kronor under bordet för sina hyreskontrakt på nybyggda lokaler.


Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".