Fågelinfluensan breder ut sig i Asien

Rapporter kommer från flera länder i Asien om möjlig fortsatt spridning av det virus som kan leda till fågelinfluensa. Hittills har sex människor dött i Vietnam och två i Thailand men i Thailand misstänks ytterligare fem dödsfall ha föranletts av fågelinfluensan. Det mest oroande är om detta virus kombineras med annat virus, då kan en värre epidemi bli resultatet. Den bedömningen görs av Världshälsoorganisationen, WHO.

Fågelinfluensan i sig som konstaterats i åtta länder i Asien, senast på tisdagen i Laos, behöver inte leda till någon omfattande epidemi, enligt den danske läkaren Björn Melgaard, chef för det regionala kontor som Världshälsoorganisationen, WHO, har i Bangkok. Det finns dock risker.


–Om det virus som orsakar fågelinfluensa kombineras med mänskligt influensavirus kan det ge anledning till en betydligt större epidemi än de enstaka fall som nu upptäckts i asiatiska länder, säger Björn Melgaard.


Inte som sarsepidemi
Hur tragiskt det än är med de fall som konstaterats tror ändå inte Melgaard att fågelinfluensan även i kombination med annat virus kan komma att förorsaka hundratals eller tusentals offer som exempelvis sarsepidemin gjorde för ett år sedan.


Detta kan verka lugnande men rapporter fortsätter att komma in som långt ifrån stillar oron.


På tisdagen rapporteras om mängder av döda ankor i Kina på gränsen mot Vietnam. Inga säkra orsaker till ankdöden finns, bara en misstanke om att det också där handlar om fågelinfluensa.


Två döda hittills
I Thailand rapporterades på tisdagen det andra säkra dödsfallet till följd av fågelinfluensan, det virus som kallas H5N1. Misstankar finns om att minst ytterligare fem dödsfall kan ha berott på detta virus.


I Thailand där börsen noterade rekorduppgång förra året sjönk värdet med fyra procent på aktiemarknaden på måndagen. Regeringen i Bangkok som lovat kompensation till kycklinguppfödare räknar med att det kan kosta mer än 200 miljoner kronor att ersätta de miljontals höns som slaktats.


Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se