Medlarna gör nya försök att stoppa flygstrejk

På tisdagsförmiddagen gör medlarna ett nytt försök att avvärja flygstrejken som annars bryter ut på fredag. Fack och arbetsgivare har hittills stått mycket långt ifrån varandra under förhandlingarna. På arbetsgivarsidan är dessutom förutsättningarna väldigt olika för de olika bolagen och det krånglar till det ytterligare för medlarna.

En väska åker iväg på bandet från incheckningen. I andra änden av bandet finns några av de som berörs av medlingsförhandlingarna –lastarna.


Personalen kluven
Conny Wellén och Janne Hedlund har båda jobbat många år som lastare på Arlanda. De är kluvna inför löneförhandlingarna.


De är naturligtvis inte förtjusta i att arbetsgivaren SAS erbjudit noll kronor i lönepåslag, särskilt inte efter att ha fått tuffare arbetsschema och blivit av med lönetillägg det senaste året. Samtidigt måste de leva med SAS ekonomiska kris.


–Om man ser till försämringarna jag har fått gentemot de pengar jag skulle få så skulle jag tjäna mer om jag fick tillbaka alla de tillägg jag har blivit av med, säger Conny Wellén.


Hur ser du på att SAS känt sig tvingat att göra de här försämringarna?


–Jag har en viss förståelse men samtidigt är det aldrig roligt att förlora pengar, säger Conny Wellén.


Hur är stämningen bland de anställda nu. Finns det stöd för varslet?


–Det finns de som är väldigt stridslystna och sedan finns de som är mer för en mjukare gång men någon form av kompensation tror jag att alla vill ha, säger Janne Hedlund.


Medlarna väntas presentera ett förslag till nytt löneavtal för drygt 3 000 lastare, mekaniker och tekniker under tisdagen.


Två förslag väntas
Enligt uppgifter till Ekot blir det förmodligen två olika förslag –ett för SAS och ett för de andra bolagen.


SAS, som har sämre ekonomi än flertalet övriga bolag, har dessutom ett dyrare avtal med fackförbundet Transport och riskerar att övriga fackförbund som gått med på frysta löner kräver kompensation om Transport får lönepåslag.


SAS kan backa om lönetillägg
Där lutar det åt att medlarna föreslår noll kronor i lönepåslag men att SAS tar tillbaka en del försämringar när det gäller arbetstider och lönetillägg.


Övriga bolag inom civilflyget har officiellt också kontrat med noll kronor på Transports krav på 775 kronor mer i månaden men de lär ändå vara beredda att gå med på löneökningar och därför lutar det åt att medlarna föreslår just det.


Johan Prane
johan.prane@sr.se