Ordkriget trappas upp inför primärvalet i USA

Idag, tisdag, går väljarna i delstaten New Hampshire till val i de första primärvalen inför höstens presidentval i USA. President Bush är oomstridd som republikanernas kandidat. I det demokratiska partiet tävlar sju kandidater. I opinionsundersökningarna ligger senator John Kerry och läkaren Howard Dean bäst till följda av den förre Nato-generalen Wesley Clark.

–Innan väljarna röstar kommer jag hit ikväll för att markera början till slutet av Bushs presidentskap, sade en hes senator John Kerry på sitt avlutningsmöte på en högstadieskola i den lilla staden Salem i New Hampshire.


–När vi sänt George Bush tillbaks till Texas då kan vi säga Mission Accomplished –Uppdraget Slutfört, sade Kerry.


Att avsluta kriget i Irak
Det demokratiska partiets primärval handlar om vilken kandidat som kan avsluta Iraks krig bäst och vem som kan besegra George Bush.


Läkaren Howard Dean som ligger på andra plats var bitter.


–Alla de andra killarna är fina människor. Vet ni att de säger samma saker som jag sade redan för sex månader sedan, sa Howard Dean vid sitt sista kampanjmöte.


Bitter uppgörelse
De senaste dagarna har präglats av en bitter uppgörelse mellan Kerry och Clark som båda är dekorerade Vietnam-veteraner.


”Vill ni ha militär erfarenhet så välj mig som är general inte underofficeren Kerry”, sa Wesley Clark häromdagen.


Kerry svarade rasande att det var första gången han hört en general tala nedlåtande om dem som offrat sitt blod på slagfältet.


Thomas Nordegren, New Hampshire
thomas.nordegren@sr.se