Finansminister Mats Odell. Foto: Bertil Ericson /Scanpix.

Nordeachefer behåller bonusen

Det är nu klart att Nordeas toppchefer behåller sina bonusar efter att styrelsen gått segrande ur bonusbråket med storägaren svenska staten på dagens bolagsstämma.

Finansminister Mats Odell är förvånad över att statens förslag om att slopade bonusar inte fick bättre gehör bland aktieägarna. 

– Det förvånar mig eftersom det inte finns någon entydig forskning som pekar på att bonus för den här typen av medarbetare leder till att de gör bättre ifrån sig än om de har en fast konkurrenskraftig lön. Däremot finns det väldigt många exempel och forskning som pekar på att bonus leder till ökad kortsiktighet. 

Drygt 67 procent av de aktieägare som fanns på plats på Nordeas stämma ställde sig i dag bakom styrelsens förslag om att behålla rörliga ersättningar för bankens styrelse och ledning. 

AMF pension som äger 1,8 procent av aktierna i Nordea och var en av de större ägarna som röstade för förslaget.

– Det är styrelsens uppgift att konstruera de här programmen och se till att de uppfyller de mål som man själv sätter upp. Vi kan bara bedöma strukturen utifrån, och från det vi har sett så uppfyller Nordea de krav vi själva ställer. Därför går vi på styrelsens vilja, säger Peter Lindell som är ägaransvarig på AMF Pension. 

Statens linje däremot fick bara stöd av 0,3 procent av det totala antalet aktieägare i banken. På stämman beslutades det också om en utdelning till aktieägarna på närmare 8 miljarder kronor, samtidigt som styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Att staten, som äger 20 procent av aktierna i Nordea, inte lyckades stoppa de rörliga ersättningarna kommenterar finansmarkandsminister Mats Odell så här:

– Det visar att den här bonuskulturen sitter oerhört djupt och att pengar talar ett väldigt högt språk. Men det finns inga entydiga forskningsresultat som pekar på att folk skulle göra bättre ifrån sig som direktör i en bank om man har bonus än om man har en bra fast lön. Och därför är det ganska förvånansvärt att de övriga ägarna tycks vara väldigt inriktade på att det ska vara bonusar. 

Christina Zander
christina.zander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".