Ingen idealisk situation, säger biträdande områdeschef Mats Palmgren. Foto: Annika H Eriksson/SR.

Polisen byggde för liten arrest

När det nya personintaget i polishuset i Göteborg byggdes blev platserna färre och utrymmet för mindre. Nu riktas stark kritik mot ombyggnaden av cellerna dit berusade och gripna förs.

Det nya personintaget i Göteborg öppnades den 15 februari efter att ha byggts om under två år. Men redan efter några veckor står det klart att det inte fungerar som det ska. Det är för litet och för trångt.

Bristerna gör nu att det personintag som använts under ombyggnationen måste öppna igen.

Anders Carlsson är huvudskyddsombud och han är kritisk till att det har kunnat bli så här.

– Att man inte har gjort rätt från början utifrån den kunskap som finns när det gäller personintag tycker jag är väldigt tråkigt. Nu ser vi framåt och man har lyssnat på den kritik som vi har framfört till ledningen. Ledningen vidtar nu åtgärder och vi hoppas att de här åtgärderna räcker, säger Anders Carlsson.

Under flera år har polishuset vid Ernst Fontells plats i Göteborg byggts om och byggts till. Det har bland annat gällt personintaget.

Under två år har berusade och gripna personer istället förts till ett tillfälligt personintag på Aminogatan i Mölndal. För drygt en månad sedan öppnades det nya.

Men det håller inte måttet. Det är bland annat för få arrestceller, bara 30 mot 41 före ombyggnaden. Utrymmet där de omhändertagna personerna ska vänta är också för trångt.

– Det har skrivits tillbudsanmälningar från kollegor som har kommit dit och haft stökiga personer i bilen och brottats med dem på golvet i intaget och så har de fått besked om att det är fullt. I något fall har det inneburit att de har fått köra hem till bostaden. Det är inte acceptabelt, säger Anders Carlsson.

Orsaken till att det är för få arrester är bland annat att polisen inte kan få tillgång till de 30 platser de hyr på häktet av kriminalvården, eftersom de bygger om just nu.

Mats Palmgren är biträdande områdeschef för polisen i Storgöteborg,

– Visst. Det hade varit lämpligt att ha ett större antal ställen men det här är ju en ekonomisk avvägning också som myndighetscheferna har gjort. Med facit i hand kan jag säga att det hade varit bra att ha det. Samtidigt så har myndigheten förlitat sig på att kriminalvården skulle ha den här kapaciteten och det har de inte i dag.

Nu ska polisledningen se vad som kan göras för att förbättra situationen på det nya personintaget. Under tiden måste man alltså återigen öppna intaget på Aminogatan i Mölndal.

– Jag vill understryka att det inte är någon ideal situation att ha två personintag. Det mest idealiska är att ha det samlat på ett och samma ställe, säger Mats Palmgren, biträdande områdeschef för polisen i Storgöteborg. 

Annika H Eriksson
annika.h.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".