Mannen kommer att utlämnas trots allt. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Ingen rättegång i Sverige för rwandier

Regeringen ser inga möjligheter att ställa den man som misstänks för folkmord i Rwanda inför rätta i Sverige istället.

Mannen misstänks ha varit med och dödat 28 personer utanför huvudstaden Kigali i Rwanda 1994.

I ett svar till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, dit beslutet har överklagats, säger regeringen nej till att hålla rättegång här.

Carl Henrik Ehrencrona är rättschef på utrikesdepartementet.

– Det rättsliga problemet är att när en begäran om utlämning är gjord så är det ett hinder mot att inleda förundersökning och åtal i Sverige.

Det var i somras som den svenska regeringen som första regering i EU-beslutade att en person misstänkt för folkmord i Rwanda ska utlämnas för rättegång där.

Beslutet fattades trots kritik från bland annat Amnesty om att mannen riskerar att inte få en rättvis rättegång, och trots att flera andra länder gjort bedömningen att rättsystemet i Rwanda inte är rättssäkert.

Beslutet överklagades till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, som nu bett Sverige svara på frågan om mannen istället kan ställas inför rätta här.

Det hade hans advokat Hans Bredberg hoppats på, och han är besviken över regeringens svar.

– Det finns inga lagliga hinder för Sverige att inleda förundersökning. Det har man gjort mot andra som nu sitter häktade.

Vad säger du om att man gör den bedömningen?

– De vill fullfölja det här. Fastän alla andra länder, senast Finland och Storbritannien, har sagt nej och att det inte är rättssäkert att utlämna någon så vill Sverige driva det här ändå.

Men i sitt yttrande står regeringen fast vid sin bedömning.

– Det här beslutet är grundat på en mycket noggrann utredning där även riksåklagaren och högsta domstolen har sagt sitt och där vi i vårt yttrande till Europadomstolen har en del kompletterande utredningsmaterial. Allt talar för att det inte kommer att vara någon risk för att vi bryter mot konventionen om vi verkställer den här utlämningen.

Mannen har suttit häktad sedan han greps för mer än ett och ett halvt år sedan under ett tillfälligt besök i Sverige och är inte svensk medborgare.

I yttrandet skriver regeringen att det är först om Europadomstolen stoppar utlämningen som svenska myndigheter kan se om mannen kan lagföras här, men att det skulle bli en svår utredning.

– All bevisning som rör de här händelserna finns i Rwanda. All utredning finns i Rwanda. Det innebär att man antagligen skulle ha fått lov att till Sverige ta vittnen och skriftlig utredning för att gå igenom. Svenska åklagare och poliser skulle också få åka ner till Rwanda för att genomföra undersökningen, Carl Henrik Ehrencrona, rättschef på utrikesdepartementet.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".