Danskar vill fortfarande ha euro

En majoritet av danskarna är fortfarande positiva till att införa euro som valuta. Det trots att den grekiska ekonomiska krisen pågår som bäst och den allmänna tilltron till eurosamarbetet sviktar.

Det här visar en ny undersökning presenterad av Danske Bank.

51 procent av danskarna skulle rösta ja eller troligen rösta ja om det vore en folkomröstning om euron i Danmark i dag. 47 procent skulle rösta nej eller troligen rösta nej.

Mätningen, som är gjord av Dansk Statistik på uppdrag av Danske Bank, är alltså gjord mitt under den pågående oron kring hur euroländerna skall hantera Greklands stora problem. Att det har påverkat danskarna tycks ändå vara ganska klart.

I december förra året var 57 procent för euron. Det har nu sjunkit till 51, men det är alltså fortfarande en majoritet för den gemensamma valutan.

Danmark har ett av EU accepterat undantag från att delta i eurosamarbetet. Efter det senaste Folketingsvalet hösten 2007 sa regeringen att det var dags att åter ta upp euron i en folkomröstning. Men man har hela tiden skjutit frågan framför sig och just nu ser det ut som om den är lagd på is.

Mycket beror det på att regeringens stödparti Dansk Folkeparti är euromotståndare.

Med en så liten övervikt för euroförespråkarna som det nu är, riskerar regeringen ett nederlag i en eventuell folkomröstning och det vill man inte råka ut för.

Den danska kronans växelkurs är knuten till euron, så landet är redan beroende av hur den gemensamma valutan utvecklas. Och den danska riksbankens, Nationalbankens, chef Niels Bernstein sa tidigare i veckan att det vore bra om man tog steget fullt ut och införde euro. För då skulle bland annat räntorna bli lägre och bruttonationalprodukten öka.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".