Nya semesterregler slår mot sjukskrivna

Den 1:a april införs flera förändringar i semesterlagen. Det innebär bland annat stora försämringar för långtidssjukskrivna.

Den nya lagen klubbades i höstas men träder i kraft nu. Den innebär bland annat att alla, även visstidsanställda, har rätt till semester.

Samtidigt blir det försämringar för långtidssjukskrivna.

I dag har den som varit heltidssjukskriven i två år eller längre rätt till 26 dagars semester när man kommer tillbaka från sjukskrivningen.

Men den nya lagen innebär att den som varit sjukskriven två år bara har rätt till hälften så många semesterdagar 13 i stället för 26 efter sjukskrivningen.

Det här är facket kritiskt till, säger Unionens jurist Elisabet Ohlsson.

- Långtidssjukskrivna kommer att drabbas av ännu en försämring. De får räkna färre semesterdagar som semesterlönegrundande än i dag. Det drannar de svagaste i samhället. Det tycker vi är oacceptabelt.

Förändringarna för sjukskrivna gäller alla. Men för de arbetsplatser som saknar kollektivavtal innebär den nya semesterlagen också andra förändringar.

Även de som saknar kollektivavtal ska från och med den 1 april följa den regel som säger att man under semestern behåller sin lön och får ett extra tillägg.

Privatanställda med kollektivavtal har ett tillägg på 0,8 procent per betald semesterdag, men den som saknar kollektivavtal får bara ett tillägg som är hälften så stort, 0,43 procent.

Jämfört med dagens regler kommer de flesta som saknar kollektivavtal därmed att förlora pengar, säger Elisabet Ohlsson.

- Det är bra att man inför sammalöneregeln, alltså att man behåller sin lön och får ett tillägg. Det är ju enklare att räkna med. Beklagligt bara att tillägget är så lågt att man med största sannolikhet kommer att få lägre ersättning än i dag. För många blir det hundratals kronor lägre ersättning än i dag, säger Elisabet Ohlsson, jurist på fackförbundet Unionen.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".