Regeringskritisk tv-chef gripen

Polisen i Venezuela grep igår chefen för en regeringskritisk tv-kanal. Han släpptes efter förhör men riskerar fängelse för att ha kritiserat president Hugo Chávez vid ett internationellt mediemöte nyligen.

Guillermo Zuloaga, chef för tv-kanalen Globovision, greps på en flygplats i västra Venezuela. Han har förbjudits att lämna landet medan utredningen pågår.

Globovision är en nagel i ögat på Venezuelas vänsterpresident Hugo Chávez med ständig kritik mot regeringen.

Enligt Venezuelas riksåklagare är Zuloaga misstänkt för att ha spritt falska uppgifter och för att ha förolämpat presidenten. Det första brottet kan ge fängelse i mellan tre och fem år, medan det senare skulle kunna betyda fängelse i upp till 15 månader.

Gripandet kommer sannolikt att ge Chávez kritiker vatten på sin kvarn, när de anklagar regeringen för att trappa upp försöken att kväva oppositionen.

Chávez har gjort klart att han inte tänker tolerera uppvigling i medierna eller via internet, och anklagar sina motståndare för att bli allt mer desperata i kampanjen mot honom inför parlamentsvalen i september.

Tidigare i veckan greps Oswaldo Alvarez Paz, tidigare delstatsguvernör som i en intervju för Globovision anklagat regeringen för koppling till sam-hällsomstörtande grupper.

Han misstänks för sammansvärjning, ryktesspridning och uppvigling. Hans gripande har väckt protester från Washington och från oppositionen i Venezuela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".