Bostadskrisen i USA

Arbetslösa kan få stöd till huslån

Den amerikanska regeringen presenterar i dag nya åtgärder för att stabilisera den amerikanska husmarknaden.

Nu ska även arbetslösa och husägare som har lån på hus som har fallit kraftigt i värde kunna få statlig hjälp. 

De nya åtgärderna handlar om att få stopp på den våg av utmätningar av hus som fortfarande sköljer fram över vissa delar av USA och som regeringen trots tidigare försök har inte lyckats tämja.

Utmätningsvågen gör att husmarknaden vägrar ta riktig fart igen vilket i sin tur bidrar till att hålla tillbaka den amerikanska ekonomin.

Senare i dag kommer Obamaregeringen därför, enligt flera amerikanska medier, berätta att fler grupper nu kan komma ifråga för statlig hjälp för att klara av att betala sina huslån.

Det handlar dels om amerikaner som på grund av att de har förlorat sina jobb på sistone fått svårt att betala för sina huslån och dels om husägare vars lån på grund av prisfallet på husmarknaden de senaste åren plötsligt blivit mycket högre än husets marknadsvärde.

Arbetslösa ska till exempel kunna få ta en paus med återbetalningen under en viss tid eller under en period kunna få kraftigt minskad betalningsplikt.

Fastighetsägare som har fått se drastiska värdeminskningar av sina hus ska kunna få statlig hjälp att lägga om sina lån.

Satsningen kostar enligt Wall Street Journal 14 miljarder dollar och finansieras av pengar som från början ingick i det stora räddningspaketet för finansindustrin hösten 2008.

De nya åtgärderna syftar alltså till att avhjälpa de två huvudorsaker som just nu driver den amerikanska utmätningsvågen på husmarknaden.

Tidigare var det bland annat de numera ökända subprimelånen som var den viktigaste orsaken och regeringens tidigare åtgärder riktade sig främst mot det problemet.

Eftersom utmätningsvågen trots allt bara har fortsatt har regeringen hamnat under stark press från bland annat kongressen att komma med nya initiativ för att stabilisera husmarknaden.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".