Ny datormask sprids världen över

Datormasken Mydoom sprids under tisdagen lavinartat med hjälp av epostmeddelanden mellan olika datorer och gör de smittade datorerna helt öppna för insyn utifrån. Många datorer i Sverige är helt oskyddade mot attacker.

– Jag skulle gissa att åtminstone att var tredje hemanvändare är helt vidöppen för sådana här attacker, antingen för att man inte har något antivirusprogram eller för att det virusprogram man har inte är uppdaterat, säger datasäkerhetsexperten Joakim von Braun.


Masken som kallas Mydoom men också Novarg, dök upp under måndagen och sprids just nu med en väldig fart världen över. Den kopierar epostadresser i en smittad dator och skickar sig själv vidare de lagrade adresserna. Det gör att det kan se ut som om man får mejl från någon man känner men i själva verket är det den lömska masken som ligger bakom.


Virusprogram stoppar
Den angriper bara Windowssystem och den stoppas av uppdaterade virusprogram och brandväggar.


För att slippa få in masken i datorn ska man låta bli att öppna mystiska bilagor i eposten.


Svårt upptäcka
När datorn är smittad kan det vara svårt att upptäcka, annat än att datorn verkar vara aktiv på nätet utan att man gör något själv.


Enligt Joakim von Braun är det största hotet för den enskilde datoranvändaren att allt man gör på datorn går att iaktta utifrån.


– Dels installerar den här masken ett verktyg som loggar, spar alltså, allt man skriver på tangentbordet, vilket betyder att lösenord, kreditkortsuppgifter kan ligga lagrade i en fil. Dels kan man komma åt datorn och utnyttja den för egna ändamål, attackera andra, lagra piratkopior om man nu vill, säger Joakim von Braun.


Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se