”Konferensen kan minska risken för folkmord”

Konferensen för att förebygga folkmord kan bidra till att förhindra att fler folkmord sker. Det anser Samantha Power, en av världens främsta forskare på området. Harvardforskaren anser att något faktiskt har hänt de sista tio åren efter Rwanda.

–Efter Rwanda är i alla fall diplomater i USA mer medvetna om risken att få stå med skammen efteråt av att ingenting ha gjort, anser Samantha Power, forskare vid Harvarduniversitetet, som de senaste tio åren har forskat om hur omvärlden och framför allt USA har agerat vid folkmord.


I sin bok ”A Problem from Hell”, som förra året vann Pulitzerpriset, visar hon bland annat hur USA gjorde allt under folkmordet i Rwanda för att undvika ordet folkmord, i syfte att slippa agera.


Få konkreta planer
Men trots den nya medvetenheten handlar det tyvärr fortfarande bara om ord, säger Power.


–Vad jag vet finns det inte ett enda land som har några konkreta planer för hur man ska agera om det värsta inträffar, i Burundi, i Sudan, Indonesien eller Tjetjenien, säger Samantha Power.


Trots att det upprör henne och att hon är medveten om att konferenser vanligtvis mest producerar nya ord, tycker Power att det är värdefullt att den svenska regeringen har anordnat folkmordskonferensen.


–För det är ju chockerande att världens stater inte tidigare har samlats för att bestämma sig för att stoppa ett folkmord, om det händer igen, säger Samantha Power, professor vid Harvarduniversitet.Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se


En längre intervju med Samantha Power kan ni höra i Studio Ett i P1 i eftermiddag efter klockan 17.