Landstings miljonaffär måste göras om

Fyra landsting sade i dag upp sina avtal med företaget Open Care, som från och med juli skulle ha skött sjukvårdens larmverksamhet. Företaget säger å sin sida att man velat dra sig ur affären på grund av för dålig befintlig teknik.

– Vi har ett avtal med Open Care och vi hade förväntat oss en leverans från den 1 juli. Men vi kan nu se att vi inte kommer att få den, säger Jens Larsson som är chefsjurist i landstinget i Uppsala.

Innebär det att de har begått avtalsbrott?

– Min syn är att det finns starka skäl att ifrågasätta deras agerande i den här frågan.

Open Care vann upphandlingen i höstas i konkurrens med bland annat SOS Alarm AB, som ägs av landstingen och staten.

Från 1 juli och för minst tre år framåt var det tänkt att företaget skulle ta över ambulansdirigeringen i Uppsala, Sörmland, Västmanland och Gävleborg.

Men Open Care har i två brev till landstingen berättat att det enda befintliga kommunikationssystemet är Rakel, som används av polis och räddningstjänst och som visat sig ha stora brister.

"Systemet är opålitligt och därför kan inte Open Care garantera patienternas säkerhet", står det i brevet. Därför har man velat dra sig ur affären, säger företagets ordförande Calle Norberg till Ekot.

Och i dag sa alltså de fyra landstingen upp avtalet, som är värt 84 miljoner kronor.

Landstingen inleder nu en ny upphandling och kommer att kräva Open Care på pengar för avtalsbrott. Med medborgarna kommer inte ens att märka av problemet, försäkrar Jens Larsson.

– För medborgarna betyder det egentligen ingenting, de kommer att få allra minst den kvalitet vi har i dag.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".