1 av 2
Trots den mörka veckan så minskar dödsolyckorna på arbetsplatser kraftigt. Foto: Sören Andersson/Scanpix.
2 av 2
Ingvar Nilsson. Foto: Nils Eklund/SR.

Ovanligt många arbetsplatsolyckor

Fem personer har den senaste veckan avlidit efter olyckor på sitt arbete. Enligt Ingvar Nilsson på Arbetsmiljöverket i Luleå är det extremt ovanligt med så många olyckor på kort tid.

– Jag kan inte dra mig till minnes att det har hänt, trots att vi haft betydligt fler olyckor tidigare, men inte fem stycken under en vecka, säger Ingvar Nilsson. 

Vad beror det på, går det att dra några slutsatser?

 – Nej, det är ju ett litet material, så vi drar inte allt för långtgående slutsatser av det.

I början av veckan inträffade två dödsolyckor när betongväggar rasade in på två byggarbetsplatser. En i Helsingborg och en i Järfälla utanför Stockholm.

 I Jönköping dog en elev i onsdags på en yrkesförarutbildning när han blev påkörd av en lastbil.

Under torsdagen omkom en man vid ett rivningsarbete av en skolbyggnad i Södertälje.

 I Luleå gick en elektrikers liv inte att rädda efter att han i onsdags kom i kontakt med en högspänningsledning vid en reparation.

 – Vi har varit ute och tittat på olycksplatsen tillsammans med elsäkerhetsverket och kommer att ta ställning till om vi ska gå vidare med en formell utredning, säger Ingvar Nilsson.

Men trots den mörka veckan så minskar dödsolyckorna på arbetsplatser kraftigt. Förra året dog 40 personer, vilket kan jämföras med de fyra föregående åren då siffran legat på runt 70.

Hittills i år har 11 personer dött jämfört med 17 under första kvartalet förra året.

En förklaring är det riktade förebyggande arbete som Arbetsmiljöverket inledde 2008. Man fokuserade på de värst drabbade branscherna, byggindustrin och jord- och skogsbruksföretag. Där halverades dödsfallen förra året.

– Vi har gått in och krävt riskbedömningar inför nya arbetsmoment och nya byggen, Vi har tittat på jordbruket också, hur man kan minska riskerna i arbetet med maskiner och djur.

Kan konjunkturläget med högre arbetslöshet och färre ute på arbetsplatserna faktiskt bidra till att färre dör?

– Vi ser inte något sådant samband, säger Ingvar Nilsson. 

Nils Eklund, Luleå
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".