EU nobbar svenska jämställdhetsmål

Efter uppgörelsen om Greklands ekonomi fortsätter i dag EU:s toppmöte med att diskutera EU:s ekonomiska strategi fram till år 2020. Fem mål ska sättas upp och när det gäller jämställdhet har den svenska regeringen hittills inte lyckats få EU att tycka som Sverige.

EU:s målsättning när det gäller sysselsättning är i det förslag som nu finns att 75 procent av EU:s befolkning ska ha ett jobb.

När det gäller hur stor del av de arbetande som ska vara kvinnor talas det i utkastet till toppmötets slutsatser om ett större deltagande av kvinnor.

Sverige hade velat ha en helt annan skrivning.

– Jag tycker att detta mål ska formuleras så att det gör klart att målet gäller både för män och kvinnor. Strävan ska vara att vi ska ha samma sysselsättningsgrad för män såväl som kvinnor, sa statsminister Fredrik Reinfeldt sent i går kväll.

Motståndet mot den svenska linjen beror på att många länder har så låg sysselsättningsgrad för kvinnor att det för de här länderna känns orealistiskt att skriva in ett mål om att hälften av de sysselsatta ska vara kvinnor.

EU-kommissionen ville ha med ett mål om att jämfört med i dag ska 20 miljoner människor inte längre ska räknas som fattiga år 2020.

Men många EU-länder ville inte ha med ett sådant mål och diskussionen om hur fattigdom ska mätas eller bekämpas fortsätter på nästa toppmöte i juni.

Sverige har tidigare talat om att det är ekonomisk tillväxt som minskar fattigdomen. Övriga mål i den nya ekonomiska strategin gäller utbildning, forskning och miljö.

Den nya ekonomiska strategin är tänkt att ersätta den gamla Lissabonstrategin där målet var att göra EU konkurrenskraftigast i världen. Något som misslyckades.

Sådana målsättningar finns inte nu, men tanken är ändå att EU-länderna utifrån sina egna förutsättningar ska bli bättre än i dag på de områden som pekas ut.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".