Stark julhandel förra året

2003 blev ett starkt år för detaljhandeln och december blev en bra avslutning på året för handlarna, visar siffror från Handelns utredningsinstitut och Statistiska centralbyrån.

Inför julen handlade svenskarna för 49 miljarder kronor och Carl Eckerdal, nationalekonom på Handelns utredningsinstitut, säger till Ekonomiekot att han inte vet varför svenskarna handlar så mycket.


–Vi tror att gynnsamma räntor och en allmän optimism bland hushållen, trots allt, gör att man fortsätter att konsumera på höga nivåer, säger Carl Eckerdal.


Landets köpmän har alltså all anledning att vara nöjda med julhandeln, och med hela förra året.


Mätt i fasta priser ökade försäljningen under december med 4,2 procent jämfört med samma månad året innan. Under hela 2003 ökade detaljhandelns omsättning med 4,4 procent.


Och det här är en utveckling som pågått under flera år. På Handelns utredningsinstitut talar man om ”sju feta år” för handeln, med stadig tillväxt sedan andra halvåret 1996. Därmed inte sagt att man nu väntar på sju magra år.


Tvärtom förväntas tillväxten i handeln fortsätta också i år, om än i något lugnare takt.


Hur blev det då med mössan, som spåddes bli 2003 års julklapp? Nja, den prognosen var väl så där.


Sport- och fritidshandeln, som mössan skulle symbolisera, var en av få branscher som faktiskt minskade sin omsättning under december.


Riktigt stark blev tillväxten däremot i branscher som elektronik, möbel- och järn- och bygghandeln.


–Vi har en teori om att när det blåser lite kallt i svensk ekonomi och man känner viss otrygghet, då kanske man väljer att satsa på hus och hem. Det känns bra att se om sitt hus helt enkelt, säger Carl Eckerdal. 


Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".