Ingen brist på köplust förra året

År 2003 blev ett starkt år för detaljhandeln. December blev en bra avslutning på året för handlarna visar siffror från Handelns utredningsinstitut och Statistiska centralbyrån. Under julmånaden handlade svenskarna för 49 miljarder kronor och under hela förra året shoppade vi för 460 miljarder kronor.

Carl Eckerdal, nationalekonom på Handelns utredningsinstitut, har lite svårt att förklara vad det egentligen är som får svenskarna att handla så mycket.


–Vi tror att gynnsamma räntor och en allmän optimism bland hushållen, trots allt, gör att man fortsätter att konsumera på höga nivåer, säger Carl Eckerdal.
 
Landets köpmän har all anledning att vara nöjda med julhandeln och med hela förra året.


Ökning med drygt fyra procent
Mätt i fasta priser ökade försäljningen under december med 4,2 procent jämfört med samma månad året innan. Under hela 2003 ökade detaljhandelns omsättning med 4,4 procent.


Det här är en utveckling som pågått under flera år.


På Handelns utredningsinstitut talar man om ”sju feta år” för handeln med stadig tillväxt sedan andra halvåret 1996. Därmed inte sagt att man nu väntar på sju magra år.


Tvärtom förväntas tillväxten i handeln fortsätta också i år, om än i något lugnare takt.


Mössan blev inte årets julklapp
Hur blev det då med mössan, som spåddes bli 2003 års julklapp? Nja, den prognosen var väl så där.


Sport- och fritidshandeln, som mössan skulle symbolisera, var en av få branscher som faktiskt minskade sin omsättning under december.


Riktigt stark blev tillväxten däremot i branscher som elektronik, möbel-, järn- och bygghandeln.


Det överraskar prognosmakarna, men Carl Eckerdal har en teori om varför vi köper såna saker.


–Vi har en teori om att när det blåser lite kallt i svensk ekonomi och man känner viss otrygghet, då kanske man väljer att satsa på hus och hem. Det känns bra att se om sitt hus helt enkelt, säger Carl Eckerdal. Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".