SSU ansöker om att få starta en friskola

På tisdagen lämnade socialdemokraternas ungdomsförbund in en ansökan till Skolverket om att starta en socialistisk friskola. Men bakom ansökan ligger en kritik mot att lagen gör det möjligt för politiska eller religiösa samfund att starta friskolor.

–Vi på SSU är mycket kritiska till den lagstiftning som vi har idag. Idag finansierar vi religiösa friskolor, som har en religiös inriktning på undervisningen. För att protestera mot det så lämnar vi in en ansökan om att få starta en socialistisk friskola. Det säger Ardalan Shekarabi som är ordförande i SSU.


Hur seriös är egentligen den här ansökan?


–Den är en mycket seriös ansökan där vi har uppfyllt de kriterier som finns för att man ska få ansöka om att få starta en friskola.


SSU: friskola ska ha en demokratisk socialistisk inriktning. Högstadieeleverna ska läsa socialistisk litteratur, sjunga politiska kampsånger på musiklektionerna och läsa om revolutionerna på historietimmen.


Även om SSU har kontaktat Runö folkhögskola om lokaler, så ska ansökan ses som en markering mot den lag som tillåter friskolor med religiös och politisk inriktning.


SSU har tidigare kritiserat att kristna friskolor som livets ord får statliga bidrag. Ardalan Shekarabi hoppas att Skolverket upptäcker bristerna i lagen och kräver en ändring.


Skolverkets Birgitta Fredander ska bedöma SSU:s ansökan.


–Är det inte en seriös ansökan, att man inte ränker starta en fristående skola, då får vi också reda på det, eftersom vi pratar med huvudmannen, säger Birgitta Fredander.


Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".