EU:s toppmöte

Reinfeldt fick inte med EU-jämställdhet

EU:s toppmöte avslutades på fredagen med en diskussion om EU:s fem framtidsmål för ekonomisk utveckling till 2020. Sveriges förslag till jämställdhetsmål, som gick ut på att av dem som har jobb ska hälften vara män och hälften kvinnor avvisades. Ändå är statsminister Fredrik Reinfeldt nöjd med att toppmötet gått med på att ha fått texten ändrad så att kvinnor beskrivs som arbetskraft precis som män.

– EU får nu ett svenskformulerat huvudmål för sysselsättningsambitionerna. Det talas om att sysselsättningsgraden för män och kvinnor ska stiga från 69 upp till 75 procent fram till 2020. Det har varit vår strävan att på det här sättet peka ut vikten av att öka kvinnors förvärvsfrekvens. Om kvinnor jobbade lika mycket som män i Europa skulle ekonomin växa med 15 till 20 procent i EU bara till följd av det, säger Fredrik Reinfeldt.

När det gäller fattigdomsmålet, vad är det som återstår där?

– Ja, i realiteten är det ofärdigt. Därför att det konstaterades att det fattigdomsmål som tagits fram av kommissionen var det flera som hade invändningar emot. Nu gjorde man en ändring i formuleringen från att bara säga fattigdom till socialt inkluderande mål som mer ska uppfattas som ansträngningar att titta på utanförskapsgrupper. Det faktum att mycket stor andel av de som varit långvarigt arbetslösa har varit utanför arbetsmarknaden i mer än ett år är någonting som vi har problem med i Sverige, men också övriga Europa.

Statsminister Fredrik Reinfeldt visar på svårighetena när nu EU försöker skala ner den nya ekonomiska långtidsstrategin till att bara gälla fem mål att jämföra med den gamla strategin som hade 21 målsättningar. Det handlar helt enkelt om att länderna anser att vissa saker ska länderna själva och inte EU bestämma över.

– Det finns politiker som inte vill att EU ska agera när det gäller utbildning eller kamp mot fattigdom, sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Även om EU här på toppmötet slagit fast vilka områden EU-länderna tillsammans ska försöka bli bättre på återstår en hel del om hur målen ska se ut. Planen är att den nya ekonomiska strategin ska spikas på det toppmöte som hålls i juni och då ska också varje enskilt land komma med sina målsättningar.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".