Iraks förre premiärminister Iyad Allawi. Foto: Karim Kadim/Scanpix.

Allawi utropas till valsegrare i Irak

Uppdaterad 01:00
I Irak har Iyad Allawi från Allians iraklistan utropat sig till segrare i parlamentsvalet. Han säger nu att han vill samarbeta med alla sidor för att kunna bilda en ny regering i Irak. Men premiärmininstern Nuri al-Maliki har inte sagt sig vara besegrad.

Enligt den irakiska valkommissionen får Allawis allians Iraklistan 91 av de 325 platserna i parlamentet, alltså två platser mer än den sittande premiärministern Nuri al-Malikis Rättsstaten.

Allawi, som är shiamuslim men med en sekulär profil, säger att han kommer att arbeta med alla sidor för att få till en koalitionsregtering i Irak.

Nuri al-Maliki betecknade under fredagskvällen valresultatet som preliminärt och ville alltså inte erkänna sig besegrad.

Än så länge är det alltså inte helt klart hur det gått i valet, resultatet är i vart fall inte bekräftat från alla parter. Men slutar det med att Allawi utropas till segrare från bägge sidor väntar nu kohandel för att kunna bilda en ny regering i Irak.

Strax ínnan valresultatet offentliggjordes dödades minst 42 människor av två bomber som exploderade utanför en restaurang i staden Khaled norr om Bagdad. Minst 65 personer rapporteras ha skadats

Magnus Viktorin
magnus.viktorin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".