Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fredrik Reinfeldt:

Nya sätt krävs för att nå miljömålen

EU:s 27 ledare fattade i går inga beslut om att höja målen för utsläppsminskningar. Toppmötet 25-26 mars kom fram till att EU:s gamla klimatmål ligger kvar, det vill säga att utsläppen av växthusgas ska minska med 20 procent till 2020.

Nästa stora miljömöte hålls av FN i Bonn i maj. Misslyckandet vid miljömötet i Köpenhamn före jul gör att EU-länderna måste tänka om och försöka hitta nya sätt att nå resultat i förhandlingar med världens övriga länder, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag tror att man måste följa vad som händer i USA.  Det är väldigt avgörande. Vi har inte ett nationellt tidsmål i USA. Vi måste ha mer bilaterala kontakter med Kina och Indien för att få dem att höja sina klimatambitioner.

Vi måste förmodligen ha separata diskussioner med den grupp av utsläppsländer, det kanske handlar om ett 40-tal länder, som i realiteten tillsammans skulle kunna klara av hela ambitionen att klara tvågradersmålet, säger Fredrik Reinfeldt.

Tar du själv några egna initiativ ytterligare? Du var ju väldigt i elden i höstas, men du har ju en annan roll nu...

– Ja, jag var väldigt aktiv i diskussionerna här och nu. I nästa steg, kommer vi till Bonn, till ett möte där naturligtvis Sverige ska vara med för att diskutera också ungefär som vi nu redogjorde för en del problem när det gäller förhandlingsupplägget. Och där är Sverige mycket aktiva.

Det är bara det att det måste finnas en bred acceptans för det handlar ju om ett FN-format där ju alla länder finns med. Och det är mycket bra, mycket sympatiskt, men det är också delvis det som är problemet, för sättet att fatta beslut ger vetorätt till var och en.

Det är också så att när man samlar alla 192-193 länder så är det en god bit över 100 länder som bidrar i mycket ringa utsträckning till klimathotet och känner inte heller att de behöver vara en särskilt stor del av ansträngningarna och det gör att de huvudsakligen pratar om andra saker än klimathotet. Och det är farligt, tror jag, att inför världen spela upp att man har klimatförhandlingar som i mycket ringa utsträckning handlar om klimatet.

Så att du skulle egentligen vilja ändra på ramen kring det hela?

– Jag tror att målet fortsätter att vara global överenskommelse, som i grunden alla länder kan vara med om, men som har underavdelningar, där de som ska klara själva tvågradersmålet och reduktionsåtagandena är en mindre grupp av länder. Det är i realiteten så att EU skulle kunna samlas tillsammans med kanske 15-16 länder och klara tvågradersmålet med en överenskommelse sinsemellan.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".