Aktivister gör parodi på Merkel.

Delade meningar om järnkanslern Merkel

Sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel drivit igenom sin syn på hur skuldsatta stater ska stödjas, så kallas hon nu "järnkanslern" i många tyska kommentarer. Det är menat som beröm, men andra anser att "järnkanslern"  skadat Tysklands rykte.

"Mot vår kansler biter Europa av sej tänderna", skriver Tysklands största dagstidning, Bild-Zeitung om toppmötet i Bryssel. Angela Merkel avbildas som stenstaty med svärd.

Flera tyska tidningar varierar samma tema, fast inte lika grovt. Merkel får ofta kritik i den inhemska debatten för att vara obeslutsam. Men i Bryssel gladde hon nu många tyska kritiker med sin kompromisslösa hållning.

I andra länder beskrivs den tyska linjen som egoistisk. Att tyskarna tänkt mer på sin egen kassa och mindre på europeisk sammanhållning.

Det finns också tyska kommentatorer som anser att Merkels hårda linje de senaste veckorna skadat det europeiska samarbetet. "Tyskland genomlever just nu sin svåraste utrikespolitiska kris på årtionden", skriver Süddeutsche Zeitung.

Efter alltför många krig med alltför många döda, så har Tyskland nu i årtionden samarbetat i de europeiska organen och nöjt sej med sin ekonomiska styrka.

Men nu framstår Tyskland i grannländerna åter som ett land som vill ha hegemoni, som vill ange takten, som vill bestämma allt, skriver tidningen.

Men en känd tysk statsvetare, Werner Weidenfeld, ser ingen ny egoistisk linje eller någon järnkansler. I en intervju i internetupplagan av der Spiegel säger han att kampen om EU-stöd till Grekland följer ett gammalt mönster: Vid tvister bland EU:s medlemmar gör Tyskland och Frankrike upp sinsemellan och driver sen igenom sin linje gentemot de andra.

Merkels lärofader, den trogne europen Helmut Kohl, hade säkert handlat precis som Angela Merkel nu gjort, tror Weidenfeld.

Han anser att Merkels linje är europeisk och inte tysk i första hand: Bibehållet tryck mot Grekland att sanera sin ekonomi för att avskräcka andra euroländer från att söka stöd är en linje som skyddar euron, säger Werner Weidenfeld i intervjun.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".