Iyad Allawi vann det irakiska valet med knapp marginal. Foto: Wathiq Khuzaie/Scanpix.
Irak

al-Maliki vägrar acceptera valresultatet

Den sekuläre shiapolitikern Iyad Allawi har utropats som segrare i det irakiska valet med mycket knapp marginal. Men Iraks sittande premiärminister Nuri al-Maliki misstänker valfusk och vill inte erkänna sig besegrad.

Nu väntar veckor eller månader av politisk kohandel innan Irak får en ny regering. Bedömare pendlar mellan att varna för oroligheter och våld och att se valresultatet som början på en ny era av stabilitet.

Iyad Allawis seger var mycket knapp, hans koalition fick 91 platser i parlamentet, bara två fler än Nuri al-Malikis 89 mandat.

Trots att såväl FN som valkommissionen och utländska observatörer har betecknat valet som rättvist och trovärdigt överväger Maliki att begära en omräkning. Han har inte accepterat valresultatet.

För att kunna bilda regering måste Allawi samla minst 163 mandat bakom sig och förhandlingarna med kurder och religiösa shiapartier väntas ta veckor och månader en period av vakuum som oroar många bedömare.

Efter förra valet dröjde det fem månader innan en regering kunde bildas och på det följde två år av inbördeskrigsliknande sekteristiska strider.

Samtidigt visar Allawis valframgångar på flera viktiga tendenser bland Iraks väljare: en ökad skepsis gentemot Irans inflytande, en längtan bort från sekteristiska strider, och slutet på sunnimuslimernas politiska isolering.

Allawi är shiamuslim, men sekulär, och han har lyckats vinna många sunnimuslimernas förtroende.

Om han får bestämma så kommer Irak att i högre grad bryta sig loss från Iran och närma sig Arabvärlden. Allawi har starka band till mäktiga arabländer som Saudiarabien.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".