Efter Metallavtalet

Nya regler för återanställning kritiseras

I avtalet mellan IF Metall och Teknikarbetsgivarna ingår nya regler som begränsar användningen av bemanningsföretag på arbetsplatser, som sagt upp personal. Arbetsgivaren får i gengäld frångå turordningsreglerna för en tredjedel av de återanställda.

Docenten i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet Christer Thörnqvist anser att det är ett för stort antal, som undantas.

– Har man sparkat 100 personer och har en återanställningslista kan arbetsgivaren laborera helt fritt med 33 av dem, och de kan flyttas som arbetsgivaren vill. Det är en stor andel, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

IF Metall och flera andra LO-förbund driver i årets avtalsrörelse även frågan om hur bemanningsföretag ska få användas.

De är missnöjda med att företag som sagt upp egen personal kringgår reglerna om rätt till återanställning, genom att i stället anlita bemanningsföretag.

I avtalet stärks rätten till återanställning under sex månader genom att företag då inte får anlita bemanningsföretag om det finns uppsagd personal med företrädesrätt.

Det är en viktig seger för facket och en princip, som kan bli svår att kringgå på andra avtalsområden.

Även arbetsgivarna skördade segrar i gårdagens avtal. De slipper tillämpa turordningsreglerna för en tredjedel av de som återanställs.

Det öppnar för ökade möjligheter för arbetsgivarna att slippa ta tillbaka oönskade personer, menar Christer Thörnqvist.

– Så länge det är lågkonjunktur kan arbetsgivaren säga upp något fler för att sedan kunna laborera med vilka man återanställer eller inte vill ha kvar. Om det är någon man tycker är obekväm kan man göra sig av med den personen på det sättet. Det kan handla om skyddsombud eller fackliga funktionärer och bli ett bakslag på lång sikt, säger Christer Thörnqvist.

Är det en viktig princip som man nu har slagit fast?

– Det är för tidigt att säga, men IF Metall har stort genomslag på hela arbetsmarknaden. Det kan bli en ny princip, säger Christer Thörnqvist.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".