Fångutväxling kan stöta på patrull

I Israel pågår förberedelserna för fullt inför den stora fångutväxling som är tänkt att äga rum på  torsdagen. Men fortfarande kan bytet av både levande och döda fördröjas eller stoppas.

I Israel har man börjat gräva upp kropparna av nästan 60 libaneser, som har dödats och begravts i norra Israel, men som nu skall sändas tillbaka till Libanon.


Över 400 palestinier och libaneser släpps ur israeliska fängelser medan Israel får tillbaka en kidnappad israelisk affärsman och kropparna av tre döda soldater.


I sista stund har hinder rests mot den här fångutväxlingen både i Israel och hos motparten, den Iranstödda Hizbollah-gerillan i Libanon.


Hotar med Högsta domstolen
Många israeler protesterar och menar att Israel belönar terrorn genom att överhuvudtaget förhandla med en terroristorganisation och frige hundratals fångar dömda för olika våldsbrott mot Israel.


Kritikerna hotar att gå till Högsta Domstolen för att stoppa utväxlingen.


Från de israeliska myndigheternas sida försvarar man sig med att de som släpps inte har blod på sina händer. De har inte dödat någon israel och många skulle ändå ha avtjänat sina straff inom några månader och alla inom tre år.


Detta gäller bara de 400 palestinier som nu får åka hem. Bland de över 20 libaneserna som nu får lämna israeliska fängelser finns flera som har dödat israeliska soldater.


Nya krav från Hizbollah
Från Hizbollahgerillan kommer nu i sista stund nya krav för att genomföra den överenskomna utväxlingen.


Kravet är att israelerna släpper ytterligare en person, en arab från den drusiska folkgruppen på de av Syrien erövrade Golan-höjderna.


Men än så länge forsätter alla förberedelser enligt den med hjälp av tyska medlare fastställda planen.


Hizbollah kommer också att kräva att ytterligare fångar friges för att genomföra ett andra steg i utväxlingen, där Israel har utlovats information om vad som har hänt den israeliske flygaren Ron Arad, som försvann 1986 under ett uppdrag över Libanon.Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se