Rysk barnporr går via svenska datornätverk

Svenska datornätverk fungerar som viktiga länkar för att föra ut ryska barnporrsidor på internet, det avslöjar organisationen Rädda Barnen.

När man spårar hur de ryska sidorna kopplas fram så dyker väldigt ofta en rad svenska datorer upp, säger Mats Albinsson, internetanalytiker på Rädda Barnen.


– Vi kan göra sökningar till exempel från Australien, USA, Japan, när man ser dessa sökningar visar de alla datorer de kopplat sig igenom innan man kommer till den ryska sajten. En bit upp på den listan hittar men hela tiden samma svenska nätverk, vilket innebär att, i princip, oavsett var man är i världen går man via det här svenska nätverket för att komma åt sidorna.


Stoppa spridning
Mats Albinsson beskriver de ryska sajterna som att de visar hundratals bilder på nakna barn och hade det varit en svensk sida skulle den som producerar den kunna dömas för barnpornografibrott.


Nu är det en rysk hemsida som inte den svenska rättvisan kommer åt, men eftersom bilderna sprids via datorer i Sverige så går det åtminstone att stoppa vidare spridning härifrån.


Väl utbyggt
Anledning till att de ryska upphovsmännen väljer att koppla upp sig via Sverige är att internet är så väl utbyggt i Sverige och då går det snabbt att komma ut på nätet internationellt. Därför köper de utrymme i ryska datornät som har avtal med datanätverk i Sverige.


Det nordiska högskolenätverket Nordunet och dess svenska del Sunet är ett av nätverken som enligt Rädda Barnen på det här sättet vidareförmedlar rysk barnporr, utan att själv begå något brott, ansvaret för innehållet ligger nämligen helt och hållet hos de ryska upphovsmännen.


Kan stoppa sajter
Bengt Gördén på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm är en av dem som arbetar med driften av högskolenätverket Sunet. Han känner inte till de här barnporrsajterna men han säger att bara de får in en anmälan och uppgifter om vilka sidor det är så kommer de att stoppa trafiken via Sverige.


– Vi kan blockera en adress som någon annan har så att det inte går att komma till den eller att trafik kommer från den via oss.


Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se