Alliansens partiledare. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Alliansen: Sänkt skatt för pensionärer

Uppdaterad: 17:12
Regeringen vill sänka skatten för pensionärer från den 1 januari nästa år. I vårbudgeten satsas fem miljarder kronor.

– Pensionärerna ska få ett större ekonomiskt utrymme. De har fått ta en del av den smäll som drabbat Sverige efter finanskrisen. När vi nu ser ett utrymme, vill vi förstärka för pensinärerna så att man får ett störer ekonomiskt utrymme och kan bestämma mer över sitt liv, säger Göran Hägglund.

Hur mycket rör det sig om för en pensionär som har 150 000 om året i pension idag?

– Det handlar om 2 400 - 2 800 kronor lägre skatt per år. Det innebär ett par hundralappar mer att leva för varje månad.

Hur stor roll spelar kritiken mot regeringen i den här frågan, för omsvängningen?

– Jag viker inte en tum från att jobbskatteavdraghet hare varit betydelsefullt. Det gör att fler människor kommer i arbete, och fler i arbete ger större inkomster och en bättre ekonomi. Det leder också till höjda pensioner, säger kristdemokraten Göran Hägglund.

Förslaget kommer att finnas med i vårpropostionen. Enligt de fyra partiledarna är det statens förbättrade finanser som för att man nu anser sig ha råd med reformen.

Utan en skattesänkning skulle stora grupper äldre få mindre pengar i plånboken nästa år eftersom pensionerna sänks.

Dagens besked innebär att det nu bara blir de mest välbeställda pensionärerna, som får ett minus, säger moderatledaren och statsministern  Fredrik Reinfelt.

Det är den tredje sänkningen av pensionärernas skatter på lika många år, men fortfarande finns det en skillnad mot den som arbetar, genom det så kallade jobbskattevadraget.

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Thomas Östros är inte imponerad av dagens löfte från alliansens partiledare.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".