ÖB Sverker Göranson säger sig vara nöjd med hur allt fungerade i Afghanistan. Foto: Magnus Liam Karlsson/Scanpix.

ÖB: Nöjd med vårdinsats i Afghanistan

I veckan framkom att det tog över en och en halv timme innan de svenska soldater som sköts i Afghanistan i februari transporterades till sjukhus. Överbefälhavare Sverker Göranson säger i Ekots lördagsintervju att de viktigaste insatserna gjordes på plats och att han är nöjd med hur det fungerade.

Överbefälhavare Sverker Göransson kommenterar i dag att sjuktransporten i Afghanistan tog så lång tid.

De viktigaste insatserna för de skjutna soldaterna gjordes enligt honom på plats, och han säger sig vara nöjd med hur det fungerade.

– Ja, alltså den plutonen nu i insats som förlorar både sin chef och ställföreträdare, där tog soldaterna aktivt ansvar för att skydda sina egna, vidta första hjälpen och de åtgärderna på platsen på ett adekvat sätt.

– Det som inte var riktigt bra var att de beställde transport, och sedan avbeställde den, men samtidigt måste man sätta människors agerande i den situationen de var i.

Enligt försvarets egen undersökningskommission berodde fördröjningen på att soldaterna först beställde och sedan avbeställde en helikopter i tron att det skulle gå fortare att köra de skjutna männen landvägen, bara för att senare tvingas beställa helikoptrarna på nytt.

Sammanlagt tog det en timme och trettiofem minuter innan de skjutna officerarna började rulla mot sjukhuset. För tolken, som enligt försvaret redan var död, och en signalist som skadats lindrigare, tog det hela två timmar innan resan mot sjukhuset kunde starta.

Enligt överbefälhavare Sverker Göranson hade en snabbare transport inte kunnat rädda några liv.

– Det går inte att se något tecken på att deras liv skulle ha gått att rädda med annorlunda tidsförhållanden i sjukvårdskedjan.

Så kan det ha varit i det här fallet, men deras liv kunde också ha hängt på att de kom till sjukhuset i tid. Vad tror du anhöriga till de andra soldaterna där nere tänker när de hör att det dröjde en och en halv timme innan de skottskadade ens började rulla mot sjukhuset?

– Den viktiga informationen när det gäller sjukvårdskedjan är till vilken nivå man kan hantera skadorna på platsen.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".