Internationell brottsdomstol granskar Kongo

Den nya Internationella brottmålsdomstolen ICC kommer att ha en avskräckande effekt på grupper som kan tänkas begå folkmord i framtiden. Det tror domstolens chefsåklagare Luis Moreno Ocampo, som är i Stockholm på den internationella konferensen mot folkmord.


För ett halvår sen offentliggjorde chefåklagare Moreno Ocampo att den internationella brottmålsdomstolen håller ögonen på vad som händer i den oroliga Ituri-regionen i nordöstra Kongo-Kinshasa.


–Bara den vetskapen hade en avskräckande effekt, säger Ocampo. Några milisgrupper stoppade dödandet, enlig honom.


I Ituriregionen härjar uppåt tio olika milisgrupper, som dödar bybor och sprider oro i området, som inte ens regeringen har kontroll över, trots att freden har börjat sprida sig över det väldiga Kongo-Kinshasa.
 
Den Internationella brottmålsdomstolen tittar nu på fem olika fall av brott begångna sen juli 2002, den tidsperiod som faller under domstolens ramar.


Vid sidan av Kongo, har domstolen valt att hålla de andra fyra fallen hemliga tills man beslutar om att inleda en förundersökning i något av fallen inom några månader.


I fallet med Kongo valde domstolen att tala öppet just för att bidra till att stoppa dödandet, som pågår just nu.


Men domstolen har problem att samla in bevis, eftersom regionen är för orolig för att skicka dit folk att undersöka på plats. Man skulle kunna utsätta vittnen för stor fara, så länge området är laglöst.


Men tiden talar för oss, säger Ocampo.


–Den internationella domstolen är permanent och det är det som är nytt. Vi kan vänta. Huvudsaken är att rättvisa skipas någon gång i framtiden och att potentiella förbrytare vet det, säger Luis Moreno Ocampo.Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se