Allt fler asylsökande som får avslag håller sig gömda

Allt fler asylsökande som fått avslag gömmer sig i Sverige. Under förra året nästan fördubblades de ärenden hos polisen som handlar om att asylsökande håller sig undan myndigheterna efter ett avvisningsbeslut.

 Psykologen Marie Hessle arbetar på flyktingenheten inom barnpsykiatrin i Stockholms läns landsting och hon tycker att det är uppenbart att fler familjer håller sig gömda.


– Vi märker det eftersom det är fler familjer i göm-situationer som kommer till oss.


Hur yttrar sig det här bland de barn som kommer till er?


– Graverande sömnproblem, oror, depression och så vidare.


Håller sig gömda
Det blir allt vanligare att asylsökande som fått avslag på sin asylansökan trots det stannar kvar i Sverige och håller sig gömda här för att slippa resa tillbaka till sina hemländer.


 
Enligt siffror från Rikspolisstyrelsen växer gruppen efterlysta asylsökande stadigt år från år och under förra året närapå fördubblades antalet asylsökande som gömmer sig.


Barnen mår dåligt
Totalt var det under 2003 mellan 8 500 och 9000 asylsökande som fick avslag men som ändå inte lämnade landet.


De som lever gömda mår ofta mycket dåligt och det gäller särskilt barnen, säger psykologen Marie Hessle.


Dålig psykisk kondition
Barnpsykiatrin möter allt fler barn som lever gömda och som visar upp allvarliga psykiska symptom. I Stockholms stad har det gått så långt att socialtjänsten i vissa fall omhändertagit barnen och placerat dem i fosterhem berättar hon.


– Det som vi erfarit nu är att det finns socialarbetare som omhändertar barn och placerar i familjehem i situationer där familjen är på väg att gå under jorden, att gömma sig, där man känner väl till att föräldrarna är i väldigt dålig psykisk kondition, så pass dålig att man bedömer att föräldrarna inte kan ta hand om sina barn.


Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".