Blir det strejk eller inte? Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Handelsförhandlingarna

Strider om bemanningsföretag

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund träffades på nytt
i dag på uppdrag av medlarna. Detta för att försöka enas om ett nytt löneavtal, som hindrar att den strejk Handels varslat om till på Skärtorsdag, bryter ut.

Förutom höjda löner och stärkt rätt till heltidsanställningar vill Handels begränsa arbetsgivarnas möjligheter att använda bemanningsföretag.

IF Metall lyckades i går göra upp med Teknikföretagen om en sådan begränsning, men Christer Thörnqvist, som är docent i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, tvivlar på att industrins uppgörelse kommer att accepteras på handels område.

– Just bemanningsfrågan kommer att bli hetare där och jag tror att arbetsgivarna säkert kommer att trycka på mycket hårdare därför att de slipper alltför hård styrning av den här sexmånadersperioden, om de nu accepterar den över huvud taget.

– Det är en mycket hetare fråga för handeln eftersom bemanningsföretagen är viktigare på handelsområdet.

IF Metall och Teknikföretagen kom alltså överens i går om att stärka rätten till återanställning för anställda som sagts upp.

Under sex månader ska arbetsgivarna inte få anlita bemanningsföretag utan i stället återanställa uppsagd personal. I gengäld slipper de turordningsreglerna för en tredjedel av de som återanställs.

När nu Svensk Handel och Handelsanställdas förbund återupptar förhandlingarna igen kommer antagligen lönenivån i IF Metalls avtal, på 3,2 procent under 22 månader, att fungera som riktmärke för handeln.

Men när det gäller frågan om bemanningsföretag tror alltså Christer Thörnqvist att skillnaderna mellan avtalsområdena är för stora.

– Turordningsregler och sådant kan röra upp mer i handeln också, där det ofta är mindre enheter. Varje arbetsplats har i snitt betydligt färre anställda än vad de har i verkstadsindustrin.

Parterna träffas igen i morgon och Svensk Handel har kallat in sin stora förhandlingsdelegation, vilket tyder på att man räknar med att få ett bud från medlarna under söndagen.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".