Sverigedemokrater la upp valstrategi

I dag håller Sverigedemokraterna valkonferens för att dra upp de politiska riktlinjerna inför valet. Partiledare Jimmie Åkesson lyfte som väntat fram partiets hjärtefråga invandringen.

– Invandringspolitiken påverkar inte bara våra möjligheter ekonomiskt att upprätthålla välfärden. Invandringsfråga påverkar också våra grundläggande förutsättningar att överhuvudtaget ha en solidariskt finansierad välfärd, sa partiledaren Jimmie Åkesson.

148 Sverigedemokratiska ombud samlades i Solna för att slå fast de politiska riktlinjerna inför valet.

Det handlar i första hand om en mer restriktiv invandringspolitik, mer pengar till de äldre och en hårdare kriminalpolitik.

Skatten för pensionärerna ska sänkas med 13 miljarder, nästan tre gånger mer än vad regeringspartierna i dag har föreslagit.

Samtidigt vill Sverigedemokraterna behålla alla steg i jobbskatteavdraget, höja a-kassan, höja föräldrapenningen, höja vårdnadsbidraget och ge mer pengar till försvaret.

Hur detta ska finansieras ska redovisas i detalj först senare i vår men Jimmie Åkesson talade redan i dag om hur partiledningen tänker.

Det handlar om minskad invandring, mindre pengar till bistånd och mindre pengar till EU som partiet vill att Sverige lämnar.

Sverigedemokraterna fattade också beslut om att gå till val på en gemensam valsedel för hela landet i riksdagsvalet. Det av partiledningen noggrant kontrollerade förslaget på kandidater godkändes av valkonferensen även om en fjärdedel av ombuden ville ändra i listan.

Bland annat efterfrågades fler kandidater från landsbygden och några lokala profiler som på grund av tidigare brottslighet inte finns med på valsedeln, eftersom partiet på intet sätt vill förknippas med kriminalitet.

Känslan av att vara motarbetad av omgivningen är mycket stark i Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson uppmanade sina partikamrater att visa styrka inför valet och citerade skådespelaren Sylvester Stallones boxningskaraktär Rocky Balboa.

– Det handlar inte om hur hårt du slår. Det handlar om hu rhårt du kan bli slagen och röra dig framåt. Hur mycket du kan ta och ändå fortsätta att röra dig framåt. Det är så du vinner, sa Jimmie Åkesson.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".