Så kallade rödskjortor i Bangkok. Foto: Apichart Weerawong/Scanpix.
Protesterna i Bangkok

Planerar omringa regeringshögkvarteret

I Thailand ökar den politiska spänningen igen. I dag var demonstranter nära att storma regeringsbyggnaden i huvudstaden Bangkok med våld.

De så kallade rödskjortorna avbröt försöket med stormningen efter intensiva förhandlingar med polisen. Men i morgon tänker de omringa den militärförläggning dit regeringen har tagit sin tillflykt.

Rödskjortorna uppträdde i dag med ny energi, efter två veckor av dagliga protester.

– Folk som tidigare var emot oss ansluter sig nu, säger Chatchai Kaewchai, en av demonstranterna.

Men en del thailändska medier, som stödjer regeringen, säger tvärtom att demonstrationerna håller på att mattas av.

Tidigare i dag samlades tusentals rödskjortor runt regeringsbyggnaden. En del av deras ledare sa att byggnaden skulle stormas.

De flyttade undan betongblock och krävde att militären som skyddar byggnaden skulle dra sig tillbaka.

Men efter intensiva förhandlingar, och medan mörkret lägrade sig, beslöt rödskjortornas ledare att inte försöka storma byggnaden.

– Vi fortsätter vår aktion i morgon, sa de.

Både demonstranterna och regeringen är angelägna om att undvika våld. Men i dag märktes en större villighet hos rödskjortorna att konfrontera säkerhetsstyrkorna.

I morgon ska de omringa en viktig militär förläggning där regeringen nu under demonstrationerna har sitt proviska högkvarter. De kräver att få förhandla direkt med premiärminister Abhisit Vejjajiva.

– I dag var en bra dag för oss rödskjortor. Vi tänker fortsätta slåss för att rädda demokratin, sa hemmafrun Chanaporn.

Rödskjortorna anklagar den styrande regeringen för att ha kommit till makten på ett odemokratiskt sätt, och för att vara ett verktyg i händerna på etablissemanget i Bangkok.

Många rödskjortor kommer från fattiga delar av norra Thailand, och många av dem sympatiserar med förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som avsattes vid en militärkupp och som nu lever i landsflykt.

Regeringens anhängare, en del av dem organiserade i de så kallade gulskjortorna, anser att Thaksin var en korrupt ledare som i praktiken köpte röster av de fattiga på landsbygden.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".