Val i New Hampshire avgörande för demokraterna

De första primärvalen i delstaten New Hampshire i nordöstra USA hölls på tisdagen. Inom det demokratiska partiet gäller det att utse vem som ska utmana George Bush i presidentvalet i november. Hur New Hampshire röstar har avgörande betydelse för vilka av kandidaterna som kan fortsätta.

De första vallokalerna för primärvalen här i New Hampshire öppnade redan klockan sex på morgonen. Hos demokraterna har det varit en kraftig tillströmning av helt nya väljare, säger valförrättaren här i Nashua. En utebliven snöstorm kan också ha bidragit.


Uppgång för Kerry
I år är det första gången man kan registrera sig här direkt i själva vallokalen, vilket lockat många unga väljare och det kan i sin tur kullkasta förhandstipsen.


Den sista opinionsundersökningen, som kom på måndagskvällen, visar ytterligare uppgång för senator John Kerry, som sannolikt kommer att vinna.


Howard Dean tvåa
Tvåa är läkaren Howard Dean, general Wesley Clark och senatorerna John Edwards och Joe Lieberman kämpar om tredjeplatsen.


De som kommer fyra och femma här får det svårt att gå vidare. Valresultatet väntas vara klart tidigt på onsdag morgon svensk tid.


Thomas Nordegren, Nashua i New Hampshire
thomas.nordegren@sr.se