Sarah Palin talar i Searchlight i Nevada. Foto: Jae C. Hong/Scanpix.

Tepartyrörelsen på protestturné i USA

I Nevada i USA startade den konservativa "tepartyrörelsen" i går kväll en landsomfattande turné för att protestera mot president Barack Obamas politik, och mot den nyss antagna sjukvårdsreformen. Republikanernas tidigare vice presidentkandidat Sarah Palin var mötets huvudtalare.

Den piskande ökenvinden fick de amerikanska flaggorna att smattra när Sarah Palin äntrade scenen i den lilla stan Searchlight i Nevada och uppmanade folkmassan att ta tillbaka USA.

Runt 7 000 personer hade samlats för det första mötet i en landsomfattande turné som kommer att fortsätta till 42 städer och avslutas i Washington i mitten av april.

Turnén organiseras av den så kallade tepartyrörelsen, en koalition av konservativa grupper, varav några på den extrema högerkanten, som alla är kritiska till president Obamas politik, och som högljutt protesterar mot skattehöjningar och ökad statlig inblandning.

Den republikanska tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin kritiserade bland annat Obamas sjukvårdsreform som antogs i veckan. Demokraterna kommer att få betala i kongressvalet i november, varnade hon.

Att tepartyrörelsens turné startar just i den lilla ökenstan Searchlight har symbolisk betydelse. Det här är hemstaden för Harry Reid, demokraternas ledare i senaten, som är en av de senatorer vars plats ska upp till omval i november.

Samtliga platser i representanthuset står på spel i höstens val, och en tredjedel av platserna i senaten.

Kongressvalet blir en värdemätare för Obamas politik och mötet i Nevada visar att valkampanjen redan är igång.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".