Premiärminister Abhisit är nu redo att personligen sätta sig ner med fyra av rödskjortornas ledare. Foto: Apichart Weerawong/Scanpix.

Premiärministern träffar rödskjortor

I Thailand har regeringen i dag gått med på att hålla direkta förhandlingar med ledare för de aktivister, de så kallade rödskjortorna, som i över två veckor har hållit stora demonstrationer i huvudstaden Bangkok.

Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva tv-talade från en okänd plats tidigt i morse och sa att han inte var redo att ge efter för ett ultimatum med krav på förhandlingar.

Men bara två timmar senare kom hans talesman med ett helt annat besked. Abhisit är nu redo att personligen sätta sig ner med fyra av rödskjortornas ledare.

Ett sådant möte väntas ske under eftermiddagen lokal tid i Bangkok. Rödskjortorna, som stöds av många från Thailands fattigare delar, väntas stå fast vid sitt enda krav att regeringen avgår och utlyser nyval.

Hittills har Abhisit, som backas av militären och etablissemanget i Bangkok, vägrat gå med på det kravet.

Abhisits abrupta omsvängning att gå med på att personligen tala med rödskjortornas ledare kom efter att tusentals aktivister i morse samlats utanför en militärförläggning i Bangkoks utkant.

Där har Abhisits regering av säkerhetsskäl haft sitt högkvarter under de senaste två veckornas protester.

Båda sidor säger att de vill undvika våld. Samtidigt har Thailand skakats av en serie oförklarade granatattacker, bland annat mot militäranläggningar och regeringsvänliga tv-stationer. Åtta skadades i sådana attacker senaste dygnet.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".