Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjepolitik skapar spänningar inom kd

Publicerat onsdag 28 januari 2004 kl 05.00
Kristdemokraterna är på väg att förnya sin familjepolitik. Förnyarna vill att partiet ska komma bort från bilden av att det är mamman som ska vara hemma med barnen. Det har skapat spänningar mellan förnyare och bevarare inom kristdemokraterna.

Elisabet Lann, kristdemokrat i Göteborg, hör till de som vill dela föräldraledigheten mellan mamman och pappan.


– Det finns många kristdemokrater, representanter för partiet, som fäller yttranden om mammans rätt att vara hemma med sina barn. Även om man formellt driver att någon av föräldrarna ska få vara hemma mer med sina barn så tycker ändå många kristdemokrater att det är kvinnan som ska vara det, säger hon.


Elisabet Lann vill att tre månader av föräldraledigheten ska vara vikta åt pappan och dessutom höja taket i föräldraförsäkringen så att familjen inte förlorar så mycket på att den som tjänar mer stannar hemma.


Alla lever inte i kärnfamilj
Även Mia Frisk, ombudsman i Jönköping, vill förlänga och förstärka föräldraförsäkringen. Också kristdemokraterna måste inse att alla inte lever i en kärnfamilj där mamman kan vara hemma, säger hon.


– Jag tror att partiets familjepolitik uppfattas som att den är mamma pappa barn, att man lever i lyckliga familjer och så ser inte verkligheten ut för alla, säger Mia Frisk.


Kristdemokraterna har länge kämpat för valfrihet inom barnomsorgen och att ett vårdnadsbidrag, eller barnomsorgskonto som det kallas nu, ska göra det möjligt att kunna vara hemma med barnen.


Förslag läggs på fredag
På fredag släpps ett förslag på hur familjepolitiken ska förnyas och det skapar oro i partiet. Flera befarar att partiet ska börja tumma på idéerna om valfrihet.
 Harmoniska barn
Riksdagsledamoten Anneli Enochsson säger att små barn behöver sin mamma hemma.


– Jag tror att om mamman är hemma de första året så kan det skapa väldigt harmoniska barn, säger hon.


Varför skulle de inte bli harmoniska om pappan var hemma?


– Just av detta att mamman har burit barnet i sitt liv, fött fram barnet och har den här naturliga relationen till barnet. När barnet blir äldre och ska lära sig cykla och det ena med det andra, så är det jättebra att pappan kan komma in där. Han kommer in de första åren också.


– Jag är lite oroad om vi i vårt parti tycker att vi i någon form av allmän jämställdhetssträvan som just nu ligger i tiden ska mer eller mindre påtvinga kvinnorna att man ska ut i arbetslivet innan man själv är mogen för detta, fortsätter Anneli Enochsson.


Unga ska inte hindras att skaffa barn
Riksdagsledamoten Yvonne Andersson säger att möjligheten att vara hemma med sina barn inte ska påverkas av hur länge man har arbetat och då får i föräldrapenning.


– Alla lyckas inte komma in på arbetsmarknaden så snabbt. Har man långa utbildningar så måste man vänta. Det ska inte förhindra unga människor från att skaffa barn, säger Yvonne Andersson.


Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".